5 fejl I skal undgå, når I laver jeres første CSR-rapport

Udviklingen af en CSR-rapport kan være en langtrukken og indviklet proces, især første gang.

Baseret på vores tidligere oplevelser, har vi sammensat en liste af 5 fejl I bør undgå, når I udvikler en CSR-rapport for første gang.

Fejl #1 | At komme for sent i gang

Strukturering, udvælgelse af data, indsamling af data, dataanalyse, afholdelse af interviews, tekstforfatning, korrekturlæsning, grafisk opsætning og præsentation af rapporten tager tid.

Og det tager altid længere tid end I måske lige tror.

Vores bedste råd er at komme i gang så hurtigt som muligt, så I kan indsamle al den data, der er behov for, og så der er tid nok til at bearbejde det ordentligt.

Fejl #2 | At tro, man kan gøre det selv

Ingen ved alt om et helt firma. Så skal man da være alene i butikken i hvert fald. Hvert team og hver afdeling har nogen, der har værdifuldt input til rapporten.

Husk at involvere alle kollegaer i processen, og få deres hjælp til at beslutte, hvilken data der er brug for fra deres afdeling. Spørg dem ligeledes, om de har nogle initiativer, du ikke kender til.

Fejl #3 | At bruge data forkert

Gør dit bedste for at anskue dataen objektivt. Fortæller dataene noget brugbart og sandt?

Det er især vigtigt, at du tænker på de måleenheder, du bruger. Bør det være i procent eller vægt? Baseret på salg eller stykker?

Tjek, at det er relateret til bæredygtighed og din påvirkning og ikke bare din virksomheds generelle indsats.

Fejl #4 | Ikke at lave en projektplan

Vi har nu fået fastlagt, at vi taler om en længere proces, som involverer flere medarbejdere. En projektplan er vigtig.

Sæt deadlines for modtagelse af data, færdiggørelse af tekstsektioner, korrekturlæsning og så videre. Tjek, at du når det hele til tiden.

Fejl #5 | Ikke at evaluere processen

Øvelse gør mester. Og selv hvis du følger rådene på denne liste, kommer du nok til at lave fejl, og du vil møde problemer og udfordringer. Det er ikke til at undgå.

Når rapporten er færdig, og alle har fået tid til lige at trække vejret, så saml alle de involverede og spørg jer selv, hvordan I kan forbedre processen næste år.

Måske var der nogle data, I ikke kunne få adgang til, nogen som ikke svarede, eller måske fandt I ud af, der er meget mere arbejde, som skal gøres på et specifikt område.

Eller måske har I ikke den data, I troede, I havde.

Start planlægningen nu og skriv det, I har lært, ned, så I kan gøre næste års rapport til en succes!