Afgørelser i sager om greenwashing

Afgørelser i sager om greenwashing

I lang tid er søgelyset på greenwashing blevet skarpere og skarpere.

Flere og flere virksomheder er blevet opmærksomme på reglerne og lovgivningen og har ændret deres kommunikation for at leve op til dem.

Men i lige så lang tid har vi afventet afgørelser i greenwashing-sager. Konsekvenser af kommunikation, der ikke er i overensstemmelse med reglerne.

Og nu er de her.


Siden efteråret 2022 har den (nu tidligere) danske forbrugerombudsmand truffet en række afgørelser og samtidig meddelt, at hun ikke har tænkt sig at sætte farten ned.

Fokuset vil fortsætte med at vokse, da der er blevet afsat flere ressourcer til håndteringen af vildledende grønne anprisninger.

Lad os først tage et kig på nogle af de sager, vi har set indtil nu:

I begyndelsen af december 2022 fik et dansk børnetøjsfirma en bøde for at kalde en badering miljøvenlig. 

Baderingen var lavet af PVC, et materiale, der er kendt for at være miljøskadeligt. Bøden var på 25.000 DKK. Sagen fik en del medieopmærksomhed, fordi det er en af de første bøder, vi har set.

Senere i december 2022 fik fem virksomheder en offentlig anmeldelse for greenwashing, og denne gang var fokus på brugen af ordet bæredygtig i beskrivelsen af deres produkter.

En af virksomhederne solgte tøj lavet af økologisk bomuld, genanvendt polyester og Lenzing EcoVero Viscose.

En anden solgte genanvendelige vandflasker lavet af BPA-frit rustfrit stål. Det kvalificerede ikke produkterne til at være bæredygtige.

Andre undlod simpelthen at fortælle, hvorfor de overhovedet brugte udtrykket.

I 2023 har vi indtil videre set sager rettet mod benzin- og bilfirmaer.

Et benzinselskab kaldte deres brændstof for klimadiesel, selv om kun 25% af det var biobrændstof.

To bilfirmaer reklamerede for deres biler som hybrid og miljørigtige, selvom den ene var en mild-hybrid, og den anden kun kunne køre 50 kilometer, før den skulle lades op.

Forbrugerombudsmanden har offentligt erklæret, at de ikke vil afholde sig fra at politianmelde virksomheder.

I mellemtiden får sagerne mere og mere medieopmærksomhed, hvilket resulterer i dårlig omtale for de involverede virksomheder.


Hvis I ikke allerede har gjort det, er det nok tid til at se på jeres kommunikation og markedsføring og sikre, at I lever op til reglerne.

Vi anbefaler, at I tager et kig på vores webinar fra sidste forår, hvis I har brug for at genopfriske reglerne.

Vær opmærksom på, at reglerne hele tiden opdateres og udvides, så man går aldrig galt i byen ved konstant at holde øje med sin kommunikation.

Klik her for at læse mere

Hvis I vil sikre jer, at hele jeres kommunikations- og marketingsteam ved, hvordan man arbejder med bæredygtighedsanprisninger på en måde, der overholder reglerne, tilbyder vi også en særdeles relevant workshop.

Læs mere om vores workshop om greenwashing her.