Bæredygtighedens store spørgsmål: hønen eller ægget?

Hvem skal drive forandringen? Virksomhederne eller forbrugerne?

I årevis har vi stillet det samme spørgsmål: Hvad kom først – hønen eller ægget?

Svaret ligger i fortiden og er for os normale mennesker mere et tankeeksperiment og underholdningssnak end et rigtigt mysterium, der skal løses. Det lader vi forskerne om.

Et mere presserende spørgsmål, endda et ekstremt vigtigt et, er: hvem vil være de første til at fremme bæredygtighed? Virksomheder eller forbrugere?

Er forbrugere villige til at betale mere for ansvarlige produkter?

Mange undersøgelser viser, at forbrugere er mere end klar til at bakke deres krav op med handling og købe flere bæredygtige produkter og servicer. Faktisk konkluderer nogle undersøgelser, at forbrugere er villige til at betale mere for mere bæredygtige muligheder.

Men en ting er resultatet af forbrugerundersøgelser, en anden er hvad virksomhedernes salgsresultater fortæller.

De fortæller nemlig historien om en anden forbruger. En forbruger, som for det meste er villig til at købe bæredygtige alternativer, når de matcher prisen på konventionelle produkter.

Lige nu er genanvendte, økologiske, certificerede muligheder desværre bare dyrere at få fat på for virksomheder, især hvis der er en lavere forespørgsel fra forbrugerne.

Har virksomheder råd til forandringen?

Nogle virksomheder er villige til at acceptere en mindre omsætning, fordi de tror på sagen og håber på, at forbrugerne indhenter dem. Meget snart nu.

Men faktum er desværre også, at nogle virksomheder måske ikke har tid eller penge til at sidde og vente tålmodigt. De er afhængige af forretningen.

Og disse virksomheder risikerer at gå fallit mens konventionelle virksomheder beholder deres salgstal.

De forskellige grupper af forbrugere og virksomheder

Kort sagt er der ikke synergi. Og det er tydeligt, at vi ikke kan skære alle forbrugere og alle virksomheder over samme kam.

Fordi selvfølgelig er nogle forbrugere mere klar til at ændre sine vaner end andre, de har måske allerede gjort det, og det samme gælder for virksomheder.

På samme tid vil nogle forbrugere bare have et budget-venligt outfit til deres næste tur i byen, og nogle virksomheder vil bare tjene nemme penge uden at sætte deres priser op og risikere tab.

Lige vilkår

Det lader til, at svaret ikke kan findes ved at lade enten den ene eller den anden bestemme. Vi bliver i stedet nødt til at skabe lige vilkår.

Vilkår, som skal hjælpe forbrugerne med at blive velinformerede om deres shoppevaners påvirkning og motivere dem til at ændre deres vaner.

Vilkår, som gør det sikkert for virksomheder at ændre deres forretning uden at komme bagud og risikere at miste det hele.

Det er her, lovgivning kommer ind. Nogle må skabe og definere disse lige vilkår.

Hvor længe kan vi vente på lovgivning? Er det EU's nye tekstilstrategi, vi alle har ventet på? Det vil kun tiden vise. Desværre er tiden også ved at løbe ud.

I mellemtiden må virksomheder og forbrugere blive ved med at blive bedre.

Vil du lære endnu mere?

Tilmeld dig vores e-læringsplatform, Sustainawear Community, og spis elefanten én bid ad gangen med vores vejledning.