Hvordan du bør og ikke bør bruge FNs 17 verdensmål

FN’s verdensmål er blevet meget populære i løbet af de sidste par år.

Og med god grund! De er et fantastisk redskab for virksomheder, der arbejder på eller ønsker at arbejde på at styre deres virksomhed i en bæredygtig retning.

Men hvordan bruger man dem egentlig?

Vi har samlet en liste over, hvad man må, og hvad man ikke må, når man arbejder med verdensmålene for at hjælpe dig med at udnytte dem bedst og undgå ”SDG washing” – når man taler og kommunikerer mere om verdensmålene end man reelt arbejder med dem.

Hvordan du ikke bør bruge FN’s 17 verdensmål

Udelukkende til marketing

Dette burde være en selvfølge, men det er det desværre ikke, så lad os gøre det helt klart. Hvis du beslutter dig for at bruge verdensmålene i din marketing eller kommunikation, så husk, at du rent faktisk også skal bruge dem i din virksomhed.

Udelukkende vælge ud fra overskrifter

Kig ikke bare på de 17 verdensmål og vælg dem, du synes lyder som det bedste match til det, du gerne vil kommunikere eller gøre. Målene indebærer meget mere end hvad deres navne giver udtryk for, så sæt dig ind i, hvad målene i virkeligheden inkluderer.

Arbejde med alle verdensmålene

Ingen kan gøre alt. Vi er kede af at sige det, men det inkluderer også din virksomhed. Vi kan alle blive enige om, at målene fortjener opmærksomhed og engagement, men ingen virksomheder kan lægge al deres energi i hvert af målene. Det betyder, at selvom noget er en smule relateret til et mål, så behøver I ikke at kommunikere, at I arbejder med det mål.

 

Puha… Det var meget nej og løftet pegefinger. Men mist ikke modet, vi har selvfølgelig også råd til, hvordan du så faktisk må og bør bruge målene.

Hvordan du bør bruge verdensmålene

Lær delmålene at kende

Før du beslutter hvilke mål, I vil arbejde med, så er det en god ide at researche lidt. Alle verdensmålene har undermål og målsætninger, som klart definerer formålet med målet. Nogle er faktisk ikke, hvad du ville forvente

Vælg 3-4 mål, der relaterer sig til dit brand og jeres udfordringer

Alt du gør, når det kommer til bæredygtighed, bør relatere sig til dine egne udfordringer og den påvirkning, din virksomhed har på verden. Det giver ikke meget mening at løse et problem, der ikke har noget at gøre med din virksomhed, hvis du bliver ved med at skabe andre problemer gennem din virksomhed. Så baseret på den research, du lavede på trin 1, bør du udvælge 3-4 mål, der naturligt relaterer sig til din påvirkning.

Implementér målene i jeres strategi

Nu er det tid til at komme i gang med arbejdet. Efter I har valgt 3-4 verdensmål, er det tid til at implementere dem i din strategi. Uddel ansvar og fastsæt målsætninger, KPI’er og deadlines (meget vigtigt). Følg op på jeres fremskridt og kommuniker sejre og tilbageslag.